OrtoEstetic
Aparate dentare copii
Se recomandă monitorizarea copiilor începând de la vârsta de 3 ani dar nu mai târziu de 7. Dacă urmezi aceste recomandări, nu înseamnă că la această vârstă copilul tău va purta aparat dentar ci că te vei asigura de o creștere normală și armonioasă a danturii.
De la caz la caz, uneori sunt necesare intervenții minime de prevenire a problemelor ortodontice, iar alteori este suficientă monitorizarea, urmând ca etapa de purtare a aparatului dentar să fie indicată în jurul vârstei de 10-14 ani – dacă va fi cazul. Chiar dacă majoritatea tratamentelor ortodontice încep la o vârstă cuprinsă între 10-14 ani, unele probleme ortodontice și / sau ortopedice dento-faciale sunt mai ușor de corectat dacă se intervine mai devreme. Tratamentul ortodontic adresat copiilor poate să fie unul complet și complex, adică poate să acționeze atât asupra dinților cât și asupra oaselor maxilare.
Are nevoie de aparat dentar?
Nu este întotdeauna ușor de observat dacă există probleme ortodontice la copii. Chiar și dinții care arată corect aliniati, pot ascunde o problemă de ocluzie (mușcătura):
• pierderea dinților temporari (de lapte) prea devreme (din cauza cariilor sau altor afcețiuni) sau prea târziu (peste vârsta medie de elimiare fiziologică – puteți lua ca și referință colegii, sau frații mai mari)
• dinți ieșiți în afară (protrudați)
• dinți înghesuiți, incorect poziționați
• maxilare prea în față ori prea în spate (afectează și estetica facială)
• expresie facială asimetrică
• dinții de pe maxilare nu se întâlnesc ori se întâlnesc într-un mod anormal
• dificultate în masticatie / incizia alimentelor (muscare)
• respirație pe gură
• sforăit
• sugerea degetelor
• interpunerea obiectelor între arcadele dentare (ex creion)
• scrâșniri sau încleștări ale dinților
• nu pronunță corect literele.Aparate dentare adolescenți
În cazul adolescenților, este indicat ca monitorizarea și eventualele tratamente ortodontice să fie programate în jurul vârstei de 10-14 ani, după ce au erupt dinții permanenți. Cel mai frecvent, tratamentul ortodontic se indică între 10 și 14 ani. La această vârstă, tratamentul poate beneficia de perioadă de „puseu de creștere” care ajută la corectarea mușcăturii la coordonarea maxilarelor. La această vârstă, metabolismul este crescut și asta ajută la scurtarea perioadelor de tratament ortodontic. Modelele de aparate dentare care se funcționează pentru tratamente ortodontice la această vârstă sunt multiple, deci în funcție de particularitățile cazului avem de unde alege. Indiferent dacă se recomandă un aparat dentar mobil, un aparat dentar fix clasic, sau unul invizibil, rezultatele sunt adesea foarte bune; adolescen’a este deci o vârstă la care tratamentele cu aparate dentare pot să fie foarte eficiente și prin urmare ar trebui ca dumneavoastră părinții să cunoașteți acest lucru și să profitați.
De ce să începem în adolescență?Schimbările de ordin fiziologic pe care un tratament ortodontic efectuat la timp le poate aduce la nivel psihologic în privința stimei de sine a adolescentului, constituie un motiv foarte solid pentru care merită să luați în calcul aparatul dentar ca o investiție în viitorul copilului dumneavoastră. Schimbarea pozitivă de atitudine în cazul adolescenților care suferă de complexe din cauza unui zâmbet inestetic și transformarea care survine la finalul tratamentului merită orice investiție. Aceste demersuri vin să armonizeze stabilitatea emoțională a copilului dumneavoastră. Noi, specialiștii de la OrtoEstetic vă putem fi alături prin evaluări profesionale și planuri de tratament sigure și corecte care, vor aduce fără îndoială rezultate evidente la nivel psihologic și al stimei de sine. Știm ca adolescența este o vârstă înfloritoare dar în același timp dificilă și suntem aici ca să vă ajutăm să o tratați ca atare.
De ce din adolescență?
De ce majoritatea pacienților încep tratamentul ortodontic în adolescență sau în adolescența timpurie? În timpul adolescenței, tratamentul ortodontic beneficiază de sănătatea orală totală a unui copil în creștere. De obicei, atunci când un pacient adolescent este supus unui tratament și obține un zâmbet sănătos, frumos și drept, el sau ea beneficiază de un plus în stimă de sine! Pe măsură ce adolescenții cresc la maturitate, apar modificări ale țesuturilor gingivale și ale oaselor care susțin dinții. Tratându-i în timpul adolescenței, în timp ce maxilarele lor sunt încă în creștere, obținem rezultate care ar putea să nu fie posibile odată ce oasele feței și maxilarului s-au dezvoltat pe deplin. În plus, adolescenții obțin adesea beneficii psihologice din experiența ortodonției în același timp cu mulți dintre colegii lor.
Tratamentul ortodontic este o investiție pentru toată viața. Este foarte important să alegeți specialistul ortodont potrivit care se angajează să ofere un tratament individualizat de calitate. Astfel cresc exponențial șansele unui rezultat bun și o sănătate dentară frumoasă și pe termen lung.
Avantaje pentru purtarea aparatelor dentare la vârsta adolescenței
- Îmbunătățește viața socială și personală, adolescentul cu aspect estetic frumos, devine mai sigur pe el, mai încrezător
- Îmbunătățește sănătatea generală, menține igiena dentară și face dinții să arate și să funcționeze corect
- Poate ajuta la prevenirea cariilor dentare întrucât poate ajuta adolescentul în a curăța corect dinții care sunt strâmbi sau care se suprapun
- Ajută la corectarea problemei mușcături și face mai ușoară mestecarea alimentelor
- Scade riscul afecțiunilor ale gingivale și a cavități bucale, deoarece dinții pot fi curățați corespunzător
- Protejează dinții: pacienții cu un model neregulat al mușcăturii prezintă adesea stres neuniform și impact asupra anumitor dinți. Aparatul dentar ajută ca dinții să se alinieze într-un ritm mai rapid.
Aparate dentare adulți
Forțele ortodontice mișcă dinții în același mod, indiferent că este vorba de adulți sau copii, dar tratamentul în cazul adulților poate dura un pic mai mult datorită maturității osului. Folosim o gamă variată de tratamente ortodontice special concepute pentru adulți, de la brackeți metalici până la tehnici invisibile (brackeți pe fața linguală a dinților sau gutiere transparente – Invisalign , Spark Aligner, Clear Aligner) în urma cărora se îmbunătățește aspectul zâmbetului, aspectul facial și se obține o mușcătură sănătoasă, îmbunătățind și confortul masticator.În timp ce mulți oameni cred că doar copii și adolescenții pot să poarte aparate dentare pentru corectarea esteticii și funcționalității zâmbetului, tot mai mulți adulți apelează la tratamentele ortodontice cu aparate dentare. Nimic nu contraindică tratamentele ortodontice cu aparate dentare odată cu înaintarea în vârstă. Cât timp va trebui să purtați aparatul dentar ca adult? Probabil va fi nevoie de puțin mai mult timp decât în cazul copiilor. În funcție de caz tratamentul dumneavoastră poate dura sub un an sau mai mult de doi ani.
Avantajele aparatelor dentare pentru adulți
– Îmbunătățește semnificativ aspectului facial și aspectul zâmbetului.
– Previne sau ameliorează boala parodontală și aparitia cariilor prin corectarea oclziei (mușcăturii) și alinierea dentară, permițând o igienă dentară corectaă.
– Previne pierdera gingiei și a osului parodontal.
– Corectează poziția rădăcinilor în osul alveolar pentru a asigura șanse mai mari de success în terapia parodontală.
– Pregătește terenul în vederea realizării lucrărilor protetice: a. corectează migrările și înclinațiile dinților vecini unui spațiu edentat pentru asigurarea unei protezari corecte, frecvent prin implant. b. crează / închide / redistribuie spațiile interdentare pentru realizarea unor lucrări protetice minim invazive și estetice
– Poate ameliora durerile de cap, gât și afecțiunile articulațiilor temporo-mandibulare cauzate de o mușcătură incorectă.
– Previne abrazia (uzura / tocirea) smalțului dentar.Prin urmare, beneficiile în cazul adulților sunt nenumărate. În acest sens, există alternative de aparate dentare fizionomice, care sunt mult mai discrete și chiar pot trece neobservate.
Aparate dentare metalice standard
Aparatul acționează asupra dinților prin aplicarea unor forțe ghidate pe o perioadă de timp. Sub presiune, dinții se miscă pe arcadă în direcția dorită, ceea ce duce la remodelarea spațiului și obținerea unei poziționări corecte a acestora.Aparatul dentar metalic este compus din trei părți principale
- bracket-urile: reprezintă elemente metalice plate care se lipesc pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unui adeziv special și care determină alinierea denților;
- arcul – este o sârmă subțire care leagă bracket-urile între ele și care ghidează dinții în poziția corectă;
- module elastice – sunt niște inele mici elastice care se fixează în jurul bracket-urilor și care mențin arcul fixat; pot fi transparente sau în culori diferite; aceste elastice fac aparatul dentar metalic să fie colorat cu designul mai vesel, unic, astfel experienta purtarii aparatului devine una mai distractiva (în special la copii, însă nu numai).
Avantajele purtării aparatelor dentare fixe metalice
- un cost accesibil și raport preț / calitate foarte bun;
- se pretează pentru orice anomalie dento-maxilară;
- sunt extrem de rezistente, în special datorită faptului că sunt fabricate din metal;
- există posibilitatea alegerii unor elastice colorate, aspect care îl face un accesoriu distractiv în rândul copiilor și adolescenților.
Dezavantaje ale aparatelor fixe metalice
- nu reprezintă o opțiune estetică;
- necesită o igienă orală riguroasă pentru îndepartarea plăcii bacterieneă de pe suprafața dinților și a aparatului dentar (spălarea pe dinți după fiecare masă cu o periuță de dinți manuală sau electrică, periuță de dinți interdentară, ață dentară);
- bracket-urile metalice pot crea un disconfort pe partea interioară a obrazului;
- nu se pot îndepărta de către pacient;
- nu este recomandat pentru pacienți alergici la metale.
Aparate dentare fizionomice safir
Aparatele dentare safir sunt foarte estetice, cu braket-uri transparente, aplicându-se pe exteriorul dinților. Reprezintă o soluție cu adevărat estetică, comparativ cu alte tipuri de aparate.Este apreciat în întreaga lume deoarece reușește să combine eficiența maximă, costul minim, rezistența si aspectul mai estetic. Rezistența foarte bună este datorată ultimelor tehnologii de fabricație, dar mai ales cristalului de safir care prezintă duritate ridicată. Este biocompatibil, nu creează alergii. Este mai putin vizibil pe dinti decât aparatul metalic .Nu se colorează în timp.
Mai multe detalii despre tehnologia cu safir
Aparatul dentar de safir are pe suprafața de lipire mici particule de zirconiu unde întrepătrunde compozitul, astfel scade rata de dezlipire a pieselor. Astfel, aparatul dentar creat cu ajutorul acestui material rezistă mai bine în timp. Pacienții se simt destul de bine pe durata tratamentului. Având în vedere că medicii ortodonți susțin că durata medie a tratamentului este de 1 an și jumătate, doi, starea de bine contează mult pentru pacienți. În funcție de complexitatea și gravitatea cazului tratat, tratamentul prin aparate dentare fixe se poate extinde chiar și până la câțiva ani.
Pe lângă rezistența recunoscută unanim între stomatologi, safirul monocristalin se deosebește și printr-o prelucrare fină și finisaje de cea mai bună calitate. Aparatul dentar nu se colorează în timp, comparativ cu cel din ceramic policristalina. Această caracteristică contează mult pentru persoanele active din punct de vedere social, care vorbesc sau zâmbesc frecvent și sunt mereu în vizorul celor din jur.
Avantajele aparatelor dentare safir
- Fizionomic, nu deranjează vorbirea și masticația;
- Confort net superior pe durata întregului tratament dentar;
- Reacții minime la nivelul aparatului digestiv;
- Risc redus de alergii și reacții adverse;
- Risc foarte scăzut de fracturare, comparativ cu ceramica policristalina;
- Ușor de montat și manipulat la vizitele periodice în cabinetul dentar;
- Rezultate foarte bune la finele tratamentului;
- Depozit scăzut de tartru;
- Previne boala parodontală;
- Îmbină eficiența cu estetica;
- Ușor de purtat, permite o igienă orală minuțioasă.
Dezavantaje aparate dentare fizionomice
- Din cauza materialului de confecționare, aparatul dentar din safir are o fricțiune mai crescută, ce mărește durata tratamentului cu câteva luni;
- Tratament poate fi anevoios în unele anomallii, combinate cu anchiloze dentare;
- Cost crescut a pieselor – respectiv un preț mai mare pentru aparatul dentar.
Aparate dentare autoligaturante
Aparatul dentar fix autoligaturant este un dispozitiv permanent de corecție ortodontică. El poartă acest nume datorită tehnologiei care stă la baza sa – sistemul autoligaturant sau Damon.Aparatul dentar autoligaturant sau Damon, o structură inovatoare. Aparatele dentare autoligaturante au în alcătuire un sistem de prindere a arcului pe braket-uri mai practic, cu clapetă (sistem autoligaturant). Acesta susține arcul în slot în locul ligaturilor elastice, permițând o mai bună glisare a arcului în bracket-uri, reducerea fricțiunii și a presiunii aplicate pe dinți.
Tehnologia autoligaturantă este una dintre noutățile tratamentului ortodontic pentru că reușește să sporească gradul de confort resimțit de pacient, dar și să revoluționeze structura unui aparat dentar fix clasic. Un aparat fix autoligaturant are o structură inovatoare cu arcuri speciale care gliseză liber în bracket, ceea ce permite îndreptarea dinților și corectarea defectelor de ocluzie mult mai ușor, cu mai puține vizite la cabinet pentru ajustarea sa. În plus, este reglat și nivelul de presiune exercitat asupra dinților în acest fel, eliminându-se durerea și disconfortul resimțit de pacient pe perioada tratamentului.
Avantajele aparatelor dentare autoligaturante
- Timp de tratament mai scurt;
- Fricțiune redusă a arcului, care favorizează transmiterea mai ușoară a forțelor către dinți;
- Durată mai scurtă a tratamentului ortodontic;
- Intervalul între două controale este de 8-14 săptămani;
- Sunt necesare mai puține programari deoarece nu există ligaturi care trebuie înlocuite. În tot acest timp, acțiunea aparatului este exercitată cu aceeași intensitate și constanță;
- Ședințele la cabinet sunt mai scurte. Durata unei ședințe în cabinet este mai scurtă decat în cazul bracket-urilor clasice, datorită simplității și rapidității cu care se schimbă arcul;
- Disconfort mai redus. Se reduce senzația de “strângere”, deorece arcurile transmit forte mai mici către dinți, decât în cazul aparatelor dentare clasice;
- Se elimină ligaturile din sârmă, care pot leza obrazul;
- Sunt mai igienice.
Dezavantaje pentru aparatele dentare autoligaturante
- Bracket-uri de metal, mai inestetice decât în cazul aparatelor safir;
- Presupune costuri mai mari de tratament, din cauza tehnologiei mai avansate.
Aparate dentare mobile
Rolul aparatelor dentare mobile este să remedieze anomalii dento-maxilare uşoare sau medii, prin acțiunea lor asupra maxilarelor și alinierea dinților. De asemenea, sunt importante pentru pregătirea copiilor în vederea tratamentelor cu braket-uri fixe.Aparatul mobilizabil este aparatul dentar pe care pacientul și-l poate aplica și îndepărta singur, fără ajutorul medicului ortodont. Aceste aparate sunt indicate pentru rezolvarea mai multor tipuri de anomalii dentare și scheletice în cazul copiilor aflați în perioada de creștere.
Plăcuțele de acrilat
Dispozitive personalizate, realizate în laboratorul de tehnică dentară, în urma amprentării maxilarelor. Sunt alcătuite dintr-o bază acrilică, elemente de ancorare şi diferite arcuri şi şuruburi. Activarea şurubului se face de către părinte, cu ajutorul cheiţei speciale, la un interval de timp specificat de către medicul ortodont. Se utilizează în cazul copiilor cu dentiţie mixtă (care au pe arcade atât dinți temporari, cât și permanenţi). Se recomandă purtarea permanentă, îndepartarea intervenind numai pentru asigurarea igienei orale și a aparatului.
Rolul plăcuțelor din acrilat este acela de a remedia anomaliile dento-maxilare uşoare sau medii, prin acțiunea asupra maxilarelor și alinierea dentară. De asemenea, au rol în a pregăti copilul pentru un tratament cu braket-uri fixe.
Aparatele funcționale
Sunt aparate care acționează asupra activității musculare modificând-o în vederea obținerii unui efect terapeutic. Forța musculară poate fi inhibată sau amplificată și dirijată către zone ale aparatului dento-maxilar (articulația temporo-mandibulară, maxilare, procesele dento-alveolare) având ca efect simularea sau remodelarea acestora.
Funcțiile acestor aparate sunt următoarele:
- Alinierea dentară prin mișcări dentare limitate;
- Gideaza / erupția dentară;
- Efect ortopedic, de ghidare a creșterii oaselor prin stimulare / inhibare;
- Corectare a vorbirii, deglutitiei și a pozitiei incorecte a limbii;
- Eliminarea obiceiurilor vicioase: sugerea degetului sau înterpunearea diverselor obiecte, aspirarea buzei inferioare sau a obrazului.
Tipuri de aparate functionale:
- Frankel;
- Balters;
- Activator;
- Sitemul Trainer;
- Sistemul Myobrace.
Disjunctoare
Dacă copilul dumneavoastră are nevoie de un disjunctor maxilar, atunci e bine să stiți că acesta se aplică pe arcada superioară și este menit să o mărească astfel încât toți dinții să poată fi aliniați corespunzător.Elementul activ, cel care produce efectul de lărgire a arcadei dentare, este un șurub. Șurubul disjunctorului se învârte de căre pacient, de regulă, de 2 ori pe zi (dimineața și seara) timp de 2-4 săptămâni după recomandarea medicului ortodont. Acest lucru duce la extinderea rapidă a maxilarului superior.
În cazurile anomaliilor maxilare grave, în funcție de suprafața necesară pentru alinierea dinților și corectarea mușcăturii, poate fi necesară disjuncția chirurgicală a maxilarului superior, care se realizează de către chirurgul oro-maxilo-facial, în stransă colaborare cu medicul ortodont.
Când se indică purtarea unui disjunctor maxilar?
- Maxilarul este îngust / compresia de maxilar;
- Mandibula este mai largă, existând o discrepanță semnificativă între dimensiunea maxilarului și a mandibulei. Disjuncția ajută astfel la expansiunea bolții palatine prin deschiderea suturii mediopalatine
- Înghesuirea dentară este de fapt un efect al celor două cauze de mai sus și este un semn important care indică necesitatea folosirii unui disjunctor maxilar
- Corectarea relației molare. Se poate folosi un disjunctor maxilar atunci când este necesară o intervenție asupra clasei molare, corectând clasa a adoua molară într-o clasă molară primă.
Expansiunea transversală a maxilarului prin disjuncție este o procedură care ameliorează deficitele de perimetrie ale arcadei dentare. În cazurile de granița dintre cele extracționale/ nonextracționale, disjuncția s-a dovedit a fi o metodă alternativă de tratament, o metodă eficientă care furnizează spațiu suficient pe arcadă, evitând extracțiile premolarilor.
Indicațiile utilizării disjunctorului maxilar
- Maxilarul superior îngust în comparaţie cu maxilarul inferior, compresia de maxilar.
- Incongruența dento-alveolară pe maxilarul superior: dinţi mari şi spaţiu insuficient pentru alinierea lor fiziologică, ceea ce determină înghesuri.
- Probleme de ocluzie, ocluzie încrucişată.
- Probleme respiratorii.
Cât de incomod este şi ce neplăceri poate cauza pe durata purtării?
- O stare de disconfort care variază de la un individ la altul şi care dispare după câteva zile de purtare.
- Dureri la nivelul dinţilor pe care sunt ataşate inelele metalice, care pot fi însoţite de cefalee şi care se accentuează la învârtirea şurubului central. Se pot administra diverse antialgice pentru a face durerea suportabilă.
- Dificultăţi în masticaţie şi vorbire, care pot fi stânjenitoare, dar care nu trebuie să descurajeze pacientul.
- Hipersalivatie şi uneori chiar leziuni ale limbii din cauza barelor metalice din care este confecţionat dispozitivul.
- Senzaţie de tensiune la nivelul dinţilor şi maxilarelor ori de câte ori se activează şurubul pentru stimularea dilatării.
Aparate dentare de contenție
Contenția trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ..Această etapă este necesară deoarece ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice și au o „memorie” foarte bună – odata îndepărtat aparatul, elasticitatea ligamentelor tinde să readucă dinții spre poziția inițială, pierzându-se astfel aspectul ocluziei pentru care atât medicul, cât și pacientul au depus atât de mult efort. Pentru a se asigura „fixarea” dinților în noua poziție trebuie ca ei să mai fie ținuți pe loc o perioadă suplimentară.
Cum funcționează?
Există niște ligamente care leagă dinții de os și care se întind pe măsură ce dinții sunt mutați în noua lor poziție. Aici intră în funcțiune aparatul dentar de contenție, care păstrează dinții aliniați (rezultatul obținut în urma purtării aparatului). În timp, memoria acestor ligamente se estompează, eliminându-se astfel riscul ca dinții să revină la poziția lor inițială.
Cât timp trebuie purtat aparatul de contenție?
Tratamentul de contenție diferă de la persoană la persoană, în funcție de caz, medicul ortodont va face recomandările necesare. Astfel, aproape de finalul tratamentului cu aparatul dentar va avea loc o discuție despre aparatul de contenție. Poate fi recomandat dispozitivul fix, care va fi purtat permanent pe o perioadă de timp cel puțin egală cu cea a purtării aparatului dentar (de regulă chiar pe o perioadă mai lungă).
Recomandarea poate fi și aceea a purtării unui aparat mobil (gutieră) care va trebui purtată noaptea, de regulă timp de un an. Primele luni după terminarea tratamentului sunt cele mai sensibile, pentru că osul și țesuturile nu reușesc să țină strâns dinții în poziția câștigată. De aceea, în această perioadă, în cazul aparatului mobil, recomandarea poate fi să fie purtat cel putin 8 ore/ zi.
Metode de contenție
În cazul terapiei cu aparate mobile, acestea vor fi folosite ca mijloace de contenție ca atare sau cu anumite modificări. Concret, copilul va purta aparatele numai noaptea, urmând a se renunța la purtarea lor treptat, în funcție de indicațiile ortodontului. Controalele se realizează la 1 luna, la 3 luni, la 6 luni, iar apoi din 6 în 6 luni până la apariția dinților definitivi, când se reevaluează situația și, eventual, se optează pentru finisarea tratamentului cu aparate fixe.
În cazul terapiei cu aparate fixe, la sfărșitul tratamentului se poate opta, în funcție de anomalia pacientului, pentru aparate de contenție mobilizabile (asemănătoare cu aparatele purtate de copii), pentru „retainer” de tip gutieră (de obicei aceasta este varianta aleasă pentru dinții de sus) sau pentru un „retainer” invizibil, lipit cu un material special pe interiorul dinților (aceasta este varianta adoptată de regulă la dintți de jos, foarte rar la cei de sus).