AdvertisingCreativedental CRMDesignmarketing strategypartnerportofoliuweb developmentmarketing medicina dentara | promovare stomatologie | promovare social media

OrtoEstetic

Aparate dentare copii

Se recomandă monitorizarea copiilor începând de la vârsta de 3 ani dar nu mai târziu de 7. Dacă urmezi aceste recomandări, nu înseamnă că la această vârstă copilul tău va purta aparat dentar ci că te vei asigura de o creștere normală și armonioasă a danturii.

De la caz la caz, uneori sunt necesare intervenții minime de prevenire a problemelor ortodontice, iar alteori este suficientă monitorizarea, urmând ca etapa de purtare a aparatului dentar să fie indicată în jurul vârstei de 10-14 ani – dacă va fi cazul. Chiar dacă majoritatea tratamentelor ortodontice încep la o vârstă cuprinsă între 10-14 ani, unele probleme ortodontice și / sau ortopedice dento-faciale sunt mai ușor de corectat dacă se intervine mai devreme. Tratamentul ortodontic adresat copiilor poate să fie unul complet și complex, adică poate să acționeze atât asupra dinților cât și asupra oaselor maxilare.

Are nevoie de aparat dentar?

Nu este întotdeauna ușor de observat dacă există probleme ortodontice la copii. Chiar și dinții care arată corect aliniati, pot ascunde o problemă de ocluzie (mușcătura):

• pierderea dinților temporari (de lapte) prea devreme (din cauza cariilor sau altor afcețiuni) sau prea târziu (peste vârsta medie de elimiare fiziologică – puteți lua ca și referință colegii, sau frații mai mari)
• dinți ieșiți în afară (protrudați)
• dinți înghesuiți, incorect poziționați
• maxilare prea în față ori prea în spate (afectează și estetica facială)
• expresie facială asimetrică
• dinții de pe maxilare nu se întâlnesc ori se întâlnesc într-un mod anormal
• dificultate în masticatie / incizia alimentelor (muscare)
• respirație pe gură
• sforăit
• sugerea degetelor
• interpunerea obiectelor între arcadele dentare (ex creion)
• scrâșniri sau încleștări ale dinților
• nu pronunță corect literele.

Aparate dentare adolescenți

În cazul adolescenților, este indicat ca monitorizarea și eventualele tratamente ortodontice să fie programate în jurul vârstei de 10-14 ani, după ce au erupt dinții permanenți. Cel mai frecvent, tratamentul ortodontic se indică între 10 și 14 ani. La această vârstă, tratamentul poate beneficia de perioadă de „puseu de creștere” care ajută la corectarea mușcăturii la coordonarea maxilarelor. La această vârstă, metabolismul este crescut și asta ajută la scurtarea perioadelor de tratament ortodontic. Modelele de aparate dentare care se funcționează pentru tratamente ortodontice la această vârstă  sunt multiple, deci în funcție de particularitățile cazului avem de unde alege. Indiferent dacă se recomandă un aparat dentar mobil, un aparat dentar fix clasic, sau unul invizibil, rezultatele sunt adesea foarte bune; adolescen’a este deci o vârstă la care tratamentele cu aparate dentare pot să fie foarte eficiente și prin urmare ar trebui ca dumneavoastră părinții să cunoașteți acest lucru și să profitați.

 

De ce să începem în adolescență?

Schimbările de ordin fiziologic pe care un tratament ortodontic efectuat la timp le poate aduce la nivel psihologic în privința stimei de sine a adolescentului, constituie un motiv foarte solid pentru care merită să luați în calcul  aparatul dentar ca o investiție în viitorul copilului dumneavoastră. Schimbarea pozitivă de atitudine în cazul adolescenților care suferă de complexe din cauza unui zâmbet inestetic și transformarea care survine la finalul tratamentului merită orice investiție. Aceste demersuri vin să armonizeze stabilitatea emoțională a copilului dumneavoastră. Noi, specialiștii de la OrtoEstetic vă putem fi alături prin evaluări profesionale și planuri de tratament sigure și corecte care, vor aduce fără îndoială rezultate evidente la nivel psihologic și al stimei de sine. Știm ca adolescența este o vârstă înfloritoare dar în același timp dificilă și suntem aici ca să vă ajutăm să o tratați ca atare.

 

De ce din adolescență?

De ce majoritatea pacienților încep tratamentul ortodontic în adolescență sau în adolescența timpurie? În timpul adolescenței, tratamentul ortodontic beneficiază de sănătatea orală totală a unui copil în creștere. De obicei, atunci când un pacient adolescent este supus unui tratament și obține un zâmbet sănătos, frumos și drept, el sau ea beneficiază de un plus în stimă de sine! Pe măsură ce adolescenții cresc la maturitate, apar modificări ale țesuturilor gingivale și ale oaselor care susțin dinții. Tratându-i în timpul adolescenței, în timp ce maxilarele lor sunt încă în creștere, obținem rezultate care ar putea să nu fie posibile odată ce oasele feței și maxilarului s-au dezvoltat pe deplin. În plus, adolescenții obțin adesea beneficii psihologice din experiența ortodonției în același timp cu mulți dintre colegii lor.

Tratamentul ortodontic este o investiție pentru toată viața. Este foarte important să alegeți specialistul ortodont potrivit care se angajează să ofere un tratament individualizat de calitate. Astfel cresc exponențial șansele unui rezultat bun și o sănătate dentară frumoasă și pe termen lung.

 

Avantaje pentru purtarea aparatelor dentare la vârsta adolescenței

 • Îmbunătățește viața socială și personală, adolescentul cu aspect estetic frumos, devine mai sigur pe el, mai încrezător
 • Îmbunătățește sănătatea generală, menține igiena dentară și face dinții să arate și să funcționeze corect
 • Poate ajuta la prevenirea cariilor dentare întrucât poate ajuta adolescentul în a curăța corect dinții care sunt strâmbi sau care se suprapun
 • Ajută la corectarea problemei mușcături și face mai ușoară mestecarea alimentelor
 • Scade riscul afecțiunilor ale gingivale și a cavități bucale, deoarece dinții pot fi curățați corespunzător
 • Protejează dinții: pacienții cu un model neregulat al mușcăturii prezintă adesea stres neuniform și impact asupra anumitor dinți. Aparatul dentar ajută ca dinții să se alinieze într-un ritm mai rapid.

Aparate dentare adulți

Forțele ortodontice mișcă dinții în același mod, indiferent că este vorba de adulți sau copii, dar tratamentul în cazul adulților poate dura un pic mai mult datorită maturității osului. Folosim o gamă variată de tratamente ortodontice special concepute pentru adulți, de la brackeți metalici până la tehnici invisibile (brackeți pe fața linguală a dinților sau gutiere transparente – Invisalign , Spark Aligner, Clear Aligner) în urma cărora se îmbunătățește aspectul zâmbetului, aspectul facial și se obține o mușcătură sănătoasă, îmbunătățind și confortul masticator.

În timp ce mulți oameni cred că doar copii și adolescenții pot să poarte aparate dentare pentru corectarea esteticii și funcționalității zâmbetului, tot mai mulți adulți apelează la tratamentele ortodontice cu aparate dentare. Nimic nu contraindică tratamentele ortodontice cu aparate dentare odată cu înaintarea în vârstă. Cât timp va trebui să purtați aparatul dentar ca adult? Probabil va fi nevoie de puțin mai mult timp decât în cazul copiilor. În funcție de caz tratamentul dumneavoastră poate dura sub un an sau mai mult de doi ani.

 

Avantajele aparatelor dentare pentru adulți

– Îmbunătățește semnificativ aspectului facial și aspectul zâmbetului.
– Previne sau ameliorează boala parodontală și aparitia cariilor prin corectarea oclziei (mușcăturii) și alinierea dentară, permițând o igienă dentară corectaă.
– Previne pierdera gingiei și a osului parodontal.
– Corectează poziția rădăcinilor în osul alveolar pentru a asigura șanse mai mari de success în terapia parodontală.
– Pregătește terenul în vederea realizării lucrărilor protetice: a. corectează migrările și înclinațiile dinților vecini unui spațiu edentat pentru asigurarea unei protezari corecte, frecvent prin implant. b. crează / închide / redistribuie spațiile interdentare pentru realizarea unor lucrări protetice minim invazive și estetice
– Poate ameliora durerile de cap, gât și afecțiunile articulațiilor temporo-mandibulare cauzate de o mușcătură incorectă.
– Previne abrazia (uzura / tocirea) smalțului dentar.

Prin urmare, beneficiile în cazul adulților sunt nenumărate. În acest sens, există alternative de aparate dentare fizionomice, care sunt mult mai discrete și chiar pot trece neobservate.

 

Aparate dentare metalice standard

Aparatul acționează asupra dinților prin aplicarea unor forțe ghidate pe o perioadă de timp. Sub presiune, dinții se miscă pe arcadă în direcția dorită, ceea ce duce la remodelarea spațiului și obținerea unei poziționări corecte a acestora.

Aparatul dentar metalic este compus din trei părți principale

 • bracket-urile: reprezintă elemente metalice plate care se lipesc pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unui adeziv special și care determină alinierea denților;
 • arcul – este o sârmă subțire care leagă bracket-urile între ele și care ghidează dinții în poziția corectă;
 • module elastice – sunt niște inele mici elastice care se fixează în jurul bracket-urilor și care mențin arcul fixat; pot fi transparente sau în culori diferite; aceste elastice fac aparatul dentar metalic să fie colorat cu designul mai vesel, unic, astfel experienta purtarii aparatului devine una mai distractiva (în special la copii, însă nu numai).

Avantajele purtării aparatelor dentare fixe metalice

 • un cost accesibil și raport preț / calitate foarte bun;
 • se pretează pentru orice anomalie dento-maxilară;
 • sunt extrem de rezistente, în special datorită faptului că sunt fabricate din metal;
 • există posibilitatea alegerii unor elastice colorate, aspect care îl face un accesoriu distractiv în rândul copiilor și adolescenților.
Dezavantaje ale aparatelor fixe metalice
 • nu reprezintă o opțiune estetică;
 • necesită o igienă orală riguroasă pentru îndepartarea plăcii bacterieneă de pe suprafața dinților și a aparatului dentar (spălarea pe dinți după fiecare masă cu o periuță de dinți manuală sau electrică, periuță de dinți interdentară, ață dentară);
 • bracket-urile metalice pot crea un disconfort pe partea interioară a obrazului;
 • nu se pot îndepărta de către pacient;
 • nu este recomandat pentru pacienți alergici la metale.

Aparate dentare fizionomice safir

Aparatele dentare safir sunt foarte estetice, cu braket-uri transparente, aplicându-se pe exteriorul dinților. Reprezintă o soluție cu adevărat estetică, comparativ cu alte tipuri de aparate.

Este apreciat în întreaga lume deoarece reușește să combine eficiența maximă, costul minim, rezistența si aspectul mai estetic. Rezistența foarte bună este datorată ultimelor tehnologii de fabricație, dar mai ales cristalului de safir care prezintă duritate ridicată. Este biocompatibil, nu creează alergii. Este mai putin vizibil pe dinti decât aparatul metalic .Nu se colorează în timp.

 

Mai multe detalii despre tehnologia cu safir

Aparatul dentar de safir are pe suprafața de lipire mici particule de zirconiu unde întrepătrunde compozitul, astfel scade rata de dezlipire a pieselor. Astfel, aparatul dentar creat cu ajutorul acestui material rezistă mai bine în timp. Pacienții se simt destul de bine pe durata tratamentului. Având în vedere că medicii ortodonți susțin că durata medie a tratamentului este de 1 an și jumătate, doi, starea de bine contează mult pentru pacienți. În funcție de complexitatea și gravitatea cazului tratat, tratamentul prin aparate dentare fixe se poate extinde chiar și până la câțiva ani.

Pe lângă rezistența recunoscută unanim între stomatologi, safirul monocristalin se deosebește și printr-o prelucrare fină și finisaje de cea mai bună calitate. Aparatul dentar nu se colorează în timp, comparativ cu cel din ceramic policristalina. Această caracteristică contează mult pentru persoanele active din punct de vedere social, care vorbesc sau zâmbesc frecvent și sunt mereu în vizorul celor din jur.

 

Avantajele aparatelor dentare safir

 • Fizionomic, nu deranjează vorbirea și masticația;
 • Confort net superior pe durata întregului tratament dentar;
 • Reacții minime la nivelul aparatului digestiv;
 • Risc redus de alergii și reacții adverse;
 • Risc foarte scăzut de fracturare, comparativ cu ceramica policristalina;
 • Ușor de montat și manipulat la vizitele periodice în cabinetul dentar;
 • Rezultate foarte bune la finele tratamentului;
 • Depozit scăzut de tartru;
 • Previne boala parodontală;
 • Îmbină eficiența cu estetica;
 • Ușor de purtat, permite o igienă orală minuțioasă.

Dezavantaje aparate dentare fizionomice

 • Din cauza materialului de confecționare, aparatul dentar din safir are o fricțiune mai crescută, ce mărește durata tratamentului cu câteva luni;
 • Tratament poate fi anevoios în unele anomallii, combinate cu anchiloze dentare;
 • Cost  crescut a pieselor – respectiv un preț mai mare pentru aparatul dentar.

Aparate dentare autoligaturante

Aparatul dentar fix autoligaturant este un dispozitiv permanent de corecție ortodontică. El poartă acest nume datorită tehnologiei care stă la baza sa – sistemul autoligaturant sau Damon.

Aparatul dentar autoligaturant sau Damon, o structură inovatoare. Aparatele dentare autoligaturante au în alcătuire un sistem de prindere a arcului pe braket-uri mai practic, cu clapetă (sistem autoligaturant). Acesta susține arcul în slot în locul ligaturilor elastice, permițând o mai bună glisare a arcului în bracket-uri, reducerea fricțiunii și a presiunii aplicate pe dinți.

Tehnologia autoligaturantă este una dintre noutățile tratamentului ortodontic pentru că reușește să sporească gradul de confort resimțit de pacient, dar și să revoluționeze structura unui aparat dentar fix clasic. Un aparat fix autoligaturant are o structură inovatoare cu arcuri speciale care gliseză liber în bracket, ceea ce permite îndreptarea dinților și corectarea defectelor de ocluzie mult mai ușor, cu mai puține vizite la cabinet pentru ajustarea sa. În plus, este reglat și nivelul de presiune exercitat asupra dinților în acest fel, eliminându-se durerea și disconfortul resimțit de pacient pe perioada tratamentului.

 

Avantajele aparatelor dentare autoligaturante

 • Timp de tratament mai scurt;
 • Fricțiune redusă a arcului, care favorizează transmiterea mai ușoară a forțelor către dinți;
 • Durată mai scurtă a tratamentului ortodontic;
 • Intervalul între două controale este de 8-14 săptămani;
 • Sunt necesare mai puține programari deoarece nu există ligaturi care trebuie înlocuite. În tot acest timp, acțiunea aparatului este exercitată cu aceeași intensitate și constanță;
 • Ședințele la cabinet sunt mai scurte. Durata unei ședințe în cabinet este mai scurtă decat în cazul bracket-urilor clasice, datorită simplității și rapidității cu care se schimbă arcul;
 • Disconfort mai redus. Se reduce senzația de “strângere”, deorece arcurile transmit forte mai mici către dinți, decât în cazul aparatelor dentare clasice;
 • Se elimină ligaturile din sârmă, care pot leza obrazul;
 • Sunt mai igienice.

 

Dezavantaje pentru aparatele dentare autoligaturante

 • Bracket-uri de metal, mai inestetice decât în cazul aparatelor safir;
 • Presupune costuri mai mari de tratament, din cauza tehnologiei mai avansate.

 

Aparate dentare mobile

Rolul aparatelor dentare mobile este să remedieze anomalii dento-maxilare uşoare sau medii, prin acțiunea lor asupra maxilarelor și alinierea dinților. De asemenea, sunt importante pentru pregătirea copiilor în vederea tratamentelor cu braket-uri fixe.

Aparatul mobilizabil este aparatul dentar pe care pacientul și-l poate aplica și îndepărta singur, fără ajutorul medicului ortodont. Aceste aparate sunt indicate pentru rezolvarea mai multor tipuri de anomalii dentare și scheletice în cazul copiilor aflați în perioada de creștere.

 

Plăcuțele de acrilat

Dispozitive personalizate, realizate în laboratorul de tehnică dentară, în urma amprentării maxilarelor. Sunt alcătuite dintr-o bază acrilică, elemente de ancorare şi diferite arcuri şi şuruburi. Activarea şurubului se face de către părinte, cu ajutorul cheiţei speciale, la un interval de timp specificat de către medicul ortodont.  Se utilizează în cazul copiilor cu dentiţie mixtă (care au pe arcade atât dinți temporari, cât și permanenţi). Se recomandă purtarea permanentă, îndepartarea intervenind numai pentru asigurarea igienei orale și a aparatului.

Rolul plăcuțelor din acrilat este acela de a remedia anomaliile dento-maxilare uşoare sau medii, prin acțiunea asupra maxilarelor și alinierea dentară. De asemenea, au rol în a pregăti copilul pentru un tratament cu braket-uri fixe.

 

Aparatele funcționale

Sunt aparate care acționează asupra activității musculare modificând-o în vederea obținerii unui efect terapeutic. Forța musculară poate fi inhibată sau amplificată și dirijată către zone ale aparatului dento-maxilar (articulația temporo-mandibulară, maxilare, procesele dento-alveolare) având ca efect simularea sau remodelarea acestora.

Funcțiile acestor aparate sunt următoarele:

 • Alinierea dentară prin mișcări dentare limitate;
 • Gideaza / erupția dentară;
 • Efect ortopedic, de ghidare a creșterii oaselor prin stimulare / inhibare;
 • Corectare a vorbirii, deglutitiei și a pozitiei incorecte a limbii;
 • Eliminarea obiceiurilor vicioase: sugerea degetului sau înterpunearea diverselor obiecte, aspirarea buzei inferioare sau a obrazului.

Tipuri de aparate functionale:

 • Frankel;
 • Balters;
 • Activator;
 • Sitemul Trainer;
 • Sistemul Myobrace.

Disjunctoare

Dacă copilul dumneavoastră are nevoie de un disjunctor maxilar, atunci e bine să stiți că acesta se aplică pe arcada superioară și este menit să o mărească astfel încât toți dinții să poată fi aliniați corespunzător.

Elementul activ, cel care produce efectul de lărgire a arcadei dentare, este un șurub. Șurubul disjunctorului se învârte de căre pacient, de regulă, de 2 ori pe zi (dimineața și seara) timp de 2-4 săptămâni după recomandarea medicului ortodont. Acest lucru duce la extinderea rapidă a maxilarului superior.

În cazurile anomaliilor maxilare grave, în funcție de suprafața necesară pentru alinierea dinților și corectarea mușcăturii, poate fi necesară disjuncția chirurgicală a maxilarului superior, care se realizează de către chirurgul oro-maxilo-facial, în stransă colaborare cu medicul ortodont.

Când se indică purtarea unui disjunctor maxilar?

 • Maxilarul este îngust / compresia de maxilar;
 • Mandibula este mai largă, existând o discrepanță semnificativă între dimensiunea maxilarului și a mandibulei. Disjuncția ajută astfel la expansiunea bolții palatine prin deschiderea suturii mediopalatine
 • Înghesuirea dentară este de fapt un efect al celor două cauze de mai sus și este un semn important care indică necesitatea folosirii unui disjunctor maxilar
 • Corectarea relației molare. Se poate folosi un disjunctor maxilar atunci când este necesară o intervenție asupra clasei molare, corectând clasa a adoua molară într-o clasă molară primă.

Expansiunea transversală a maxilarului prin disjuncție este o procedură care ameliorează deficitele de perimetrie ale arcadei dentare. În cazurile de granița dintre cele extracționale/ nonextracționale, disjuncția s-a dovedit a fi o metodă alternativă de tratament, o metodă eficientă care furnizează spațiu suficient pe arcadă, evitând extracțiile premolarilor.

Indicațiile utilizării disjunctorului maxilar

 • Maxilarul superior îngust în comparaţie cu maxilarul inferior, compresia de maxilar.
 • Incongruența dento-alveolară pe maxilarul superior: dinţi mari şi spaţiu insuficient                       pentru alinierea lor fiziologică, ceea ce determină înghesuri.
 • Probleme de ocluzie, ocluzie încrucişată.
 • Probleme respiratorii.

Cât de incomod este şi ce neplăceri poate cauza pe durata purtării?

 • O stare de disconfort care variază de la un individ la altul şi care dispare după câteva zile de purtare.
 • Dureri la nivelul dinţilor pe care sunt ataşate inelele metalice, care pot fi însoţite de cefalee şi care se accentuează la învârtirea şurubului central. Se pot administra diverse antialgice pentru a face durerea suportabilă.
 • Dificultăţi în masticaţie şi vorbire, care pot fi stânjenitoare, dar care nu trebuie să  descurajeze pacientul.
 • Hipersalivatie şi uneori chiar leziuni ale limbii din cauza barelor metalice din care este confecţionat dispozitivul.
 • Senzaţie de tensiune la nivelul dinţilor şi maxilarelor ori de câte ori se activează şurubul pentru stimularea dilatării.

Aparate dentare de contenție

Contenția trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ..

Această etapă este necesară deoarece ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice și au o „memorie” foarte bună – odata îndepărtat aparatul, elasticitatea ligamentelor tinde să readucă dinții spre poziția inițială, pierzându-se astfel aspectul ocluziei pentru care atât medicul, cât și pacientul au depus atât de mult efort. Pentru a se asigura „fixarea” dinților în noua poziție trebuie ca ei să mai fie ținuți pe loc o perioadă suplimentară.

Cum funcționează?

Există niște ligamente care leagă dinții de os și care se întind pe măsură ce dinții sunt mutați în noua lor poziție. Aici intră în funcțiune aparatul dentar de contenție, care păstrează dinții aliniați (rezultatul obținut în urma purtării aparatului). În timp, memoria acestor ligamente se estompează, eliminându-se astfel riscul ca dinții să revină la poziția lor inițială.

Cât timp trebuie purtat aparatul de contenție?

Tratamentul de contenție diferă de la persoană la persoană, în funcție de caz, medicul ortodont va face recomandările necesare. Astfel, aproape de finalul tratamentului cu aparatul dentar va avea loc o discuție despre aparatul de contenție. Poate fi recomandat dispozitivul fix, care va fi purtat permanent pe o perioadă de timp cel puțin egală cu cea a purtării aparatului dentar (de regulă chiar pe o perioadă mai lungă).

Recomandarea poate fi și aceea a purtării unui aparat mobil (gutieră) care va trebui purtată noaptea, de regulă timp de un an. Primele luni după terminarea tratamentului sunt cele mai sensibile, pentru că osul și țesuturile nu reușesc să țină strâns dinții în poziția câștigată. De aceea, în această perioadă, în cazul aparatului mobil, recomandarea poate fi să fie purtat cel putin 8 ore/ zi.

 

Metode de contenție

În cazul terapiei cu aparate mobile, acestea vor fi folosite ca mijloace de contenție ca atare sau cu anumite modificări. Concret, copilul va purta aparatele numai noaptea, urmând a se renunța la purtarea lor treptat, în funcție de indicațiile ortodontului. Controalele se realizează la 1 luna, la 3 luni, la 6 luni, iar apoi din 6 în 6 luni până la apariția dinților definitivi, când se reevaluează situația și, eventual, se optează pentru finisarea tratamentului cu aparate fixe.

În cazul terapiei cu aparate fixe, la sfărșitul tratamentului se poate opta, în funcție de anomalia pacientului, pentru aparate de contenție mobilizabile (asemănătoare cu aparatele purtate de copii), pentru „retainer” de tip gutieră (de obicei aceasta este varianta aleasă pentru dinții de sus) sau pentru un „retainer” invizibil, lipit cu un material special pe interiorul dinților (aceasta este varianta adoptată de regulă la dintți de jos, foarte rar la cei de sus).

 

33 comments

 • My brother suggested I might like this web site. He was totally right.
  This post truly made my day. You can not imagine just
  how much time I had spent for this information! Thanks!

 • antalya kepez haberleri

  01/04/2021 at 11:34

  It is in point of fact a great and useful piece of info.
  I’m satisfied that you just shared this useful info with us.

  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 • antalya izolasyon

  01/04/2021 at 12:07

  It’s really very complex in this full of activity life to listen news on Television, therefore
  I just use the web for that purpose, and obtain the most up-to-date news.

 • Nora Hall

  14/04/2021 at 17:46

  Greetings from California! I’m bored at work so I decided
  to check out your site on my iphone during lunch break.

  I love the info you present here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m surprised at how
  fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, great blog!

 • Kai Johnson

  14/04/2021 at 18:24

  Hey would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I
  must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting
  provider at a fair price? Many thanks, I appreciate it!

 • Albert Dickinson

  14/04/2021 at 21:15

  This piece of writing will assist the internet users for creating new
  blog or even a weblog from start to end.

 • Mabel Stevens

  14/04/2021 at 23:45

  I have been surfing online more than three hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It is pretty worth
  enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 • Brian Kaplan

  15/04/2021 at 02:54

  Very interesting subject, thanks for posting.

 • Edward Jezek

  15/04/2021 at 04:43

  Hello, Neat post. There’s an issue together with your site in web explorer, could test this… IE still is the market chief and a big section of people will omit your fantastic writing because of this problem.

 • Gerald Brown

  15/04/2021 at 12:06

  I will immediately take hold of your rss as I can’t
  to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you have any? Kindly allow me recognise in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 • Jesus Whirley

  15/04/2021 at 13:42

  It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things
  or tips. Perhaps you can write next articles referring to this
  article. I wish to read even more things about it!

 • Elaine Friedman

  15/04/2021 at 16:22

  I simply could not leave your web site before suggesting that
  I extremely enjoyed the standard information an individual provide on your visitors?
  Is gonna be back regularly in order to inspect new
  posts

 • Mary Little

  15/04/2021 at 20:20

  Just desire to say your article is as surprising.
  The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming
  post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 • Denny Redden

  15/04/2021 at 22:45

  Its such as you read my mind! You appear to grasp so much approximately this, such as you wrote the
  e-book in it or something. I think that you just can do with some p.c.
  to power the message home a little bit, however other than that, this is magnificent blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 • Nathanial Daniels

  16/04/2021 at 01:46

  It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

  I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips.

  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 • Genaro Ruth

  16/04/2021 at 09:00

  I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters
  and bloggers made good content as you did, the internet will be a
  lot more useful than ever before.

 • Monique Gagnon

  16/04/2021 at 11:17

  I haven’t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • David Morse

  18/04/2021 at 17:59

  Hey there would you mind letting me know which
  webhost you’re working with? I’ve loaded your
  blog in 3 different internet browsers and I must say this
  blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
  Thank you, I appreciate it!

 • Daniel Carragher

  18/04/2021 at 22:05

  Hi would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having
  a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 • John Bohn

  19/04/2021 at 02:33

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this post and if I may
  I wish to recommend you few fascinating things or suggestions.
  Perhaps you could write subsequent articles referring to this article.
  I desire to learn more things approximately it!

 • Henry Mullin

  19/04/2021 at 05:45

  Thankfulness to my father who stated to me regarding this webpage, this blog is genuinely remarkable.

 • Johnna Meyer

  19/04/2021 at 07:08

  It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is
  time to be happy. I have read this publish and if I
  may just I wish to counsel you few attention-grabbing issues or tips.

  Maybe you could write subsequent articles referring to this article.

  I desire to learn more issues about it!

 • Joseph Bendlin

  19/04/2021 at 10:14

  I have been surfing on-line more than three hours lately, yet I by no means found any interesting article like yours.
  It’s beautiful price sufficient for me. In my opinion,
  if all webmasters and bloggers made just right content material
  as you did, the internet will probably be
  a lot more useful than ever before.

 • Ralph Coates

  19/04/2021 at 13:15

  I will immediately grasp your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter
  service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe.

  Thanks.

 • Albert Nguyen

  19/04/2021 at 20:36

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to more added agreeable
  from you! By the way, how can we communicate?

 • Darrenbut

  09/06/2021 at 12:44

  „Right here is the perfect blog for anyone who would like to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You definitely put a new spin on a topic that’s been discussed for a long time. Wonderful stuff, just wonderful!”
  דירות דיסקרטיות בירושלים
  34343dfsf4f

 • RubenLar

  13/06/2021 at 15:51

  Где смотреть Евро-2020? По каким каналам можно посмотреть матчи Евро-2021?
  Полная информация на сайте
  https://cerrajerosrivasvaciamadrid.site/2021/17-smotret-evro-2021-za-1-dollar/?&partner=google&gclid=CjwKCAjwqvyFBhB7EiwAER786XgEmGWGadmuM8EI5U18YyMsh0WhzArb12WYzfzNTJr4J9d62WDaRxoCOgMQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

  Простейшие варианты где можно смотреть Евро-2020 бесплатно или за 1 доллар в месяц в качестве HD.

 • blog wolf

  03/08/2021 at 02:31

  Why users still use to read news papers when in this technological
  world the whole thing is existing on web?

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Dental Marketing logo
Dental Marketing logo
newsletter

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile din domeniul marketingului dentar, înscrie-ți adresa de e-mail în baza noastră de date abonându-te la newsletter. Păstrează conceptul Digiral Dental Marketing aproapre de tine.

dental digital marketing®

Am inventat conceptul digital dental marketing pentru abstractizarea unui set de instrumente de marketing digital, dedicate domeniului medicinei dentare. Credem în acest concept. Inovăm pe această nișă.

newsletter

Dacă vrei să fi la curent cu noutățile din domeniul marketingului dentar, înscrie-ți adresa de e-mail în baza noastră de date abonându-te la newsletter. Păstrează conceptul Digiral Dental Marketing aproapre de tine.

dental digital marketing ®

Am inventat conceptul digital dental marketing pentru abstractizarea unui set de instrumente de marketing digital, dedicate domeniului medicinei dentare. Credem în acest concept. Inovăm pe această nișă.

Copyright by Smartifact. Toate drepturile rezervate. ANPC