OrtoEstetic
Aparate dentare copii
Se recomandă monitorizarea copiilor începând de la vârsta de 3 ani dar nu mai târziu de 7. Dacă urmezi aceste recomandări, nu înseamnă că la această vârstă copilul tău va purta aparat dentar ci că te vei asigura de o creștere normală și armonioasă a danturii. De la caz la caz, uneori sunt necesare intervenții minime de prevenire a problemelor ortodontice, iar alteori este suficientă monitorizarea, urmând ca etapa de purtare a aparatului dentar să fie indicată în jurul vârstei de 10-14 ani – dacă va fi cazul. Chiar dacă majoritatea tratamentelor ortodontice încep la o vârstă cuprinsă între 10-14 ani, unele probleme ortodontice și / sau ortopedice dento-faciale sunt mai ușor de corectat dacă se intervine mai devreme. Tratamentul ortodontic adresat copiilor poate să fie unul complet și complex, adică poate să acționeze atât asupra dinților cât și asupra oaselor maxilare.
Aparate dentare adolescenți
În cazul adolescenților, este indicat ca monitorizarea și eventualele tratamente ortodontice să fie programate în jurul vârstei de 10-14 ani, după ce au erupt dinții permanenți. Cel mai frecvent, tratamentul ortodontic se indică între 10 și 14 ani. La această vârstă, tratamentul poate beneficia de perioadă de „puseu de creștere” care ajută la corectarea mușcăturii la coordonarea maxilarelor. La această vârstă, metabolismul este crescut și asta ajută la scurtarea perioadelor de tratament ortodontic. Modelele de aparate dentare care se funcționează pentru tratamente ortodontice la această vârstă sunt multiple, deci în funcție de particularitățile cazului avem de unde alege. Indiferent dacă se recomandă un aparat dentar mobil, un aparat dentar fix clasic, sau unul invizibil, rezultatele sunt adesea foarte bune; adolescen’a este deci o vârstă la care tratamentele cu aparate dentare pot să fie foarte eficiente și prin urmare ar trebui ca dumneavoastră părinții să cunoașteți acest lucru și să profitați.Aparate dentare adulți
Forțele ortodontice mișcă dinții în același mod, indiferent că este vorba de adulți sau copii, dar tratamentul în cazul adulților poate dura un pic mai mult datorită maturității osului. Folosim o gamă variată de tratamente ortodontice special concepute pentru adulți, de la brackeți metalici până la tehnici invisibile (brackeți pe fața linguală a dinților sau gutiere transparente – Invisalign , Spark Aligner, Clear Aligner) în urma cărora se îmbunătățește aspectul zâmbetului, aspectul facial și se obține o mușcătură sănătoasă, îmbunătățind și confortul masticator. În timp ce mulți oameni cred că doar copii și adolescenții pot să poarte aparate dentare pentru corectarea esteticii și funcționalității zâmbetului, tot mai mulți adulți apelează la tratamentele ortodontice cu aparate dentare. Nimic nu contraindică tratamentele ortodontice cu aparate dentare odată cu înaintarea în vârstă. Cât timp va trebui să purtați aparatul dentar ca adult? Probabil va fi nevoie de puțin mai mult timp decât în cazul copiilor. În funcție de caz tratamentul dumneavoastră poate dura sub un an sau mai mult de doi ani.
Aparate dentare metalice standard
Aparatul acționează asupra dinților prin aplicarea unor forțe ghidate pe o perioadă de timp. Sub presiune, dinții se miscă pe arcadă în direcția dorită, ceea ce duce la remodelarea spațiului și obținerea unei poziționări corecte a acestora.Aparate dentare fizionomice safir
Aparatele dentare safir sunt foarte estetice, cu braket-uri transparente, aplicându-se pe exteriorul dinților. Reprezintă o soluție cu adevărat estetică, comparativ cu alte tipuri de aparate. Este apreciat în întreaga lume deoarece reușește să combine eficiența maximă, costul minim, rezistența si aspectul mai estetic. Rezistența foarte bună este datorată ultimelor tehnologii de fabricație, dar mai ales cristalului de safir care prezintă duritate ridicată. Este biocompatibil, nu creează alergii. Este mai putin vizibil pe dinti decât aparatul metalic .Nu se colorează în timp. Aparatul dentar de safir are pe suprafața de lipire mici particule de zirconiu unde întrepătrunde compozitul, astfel scade rata de dezlipire a pieselor. Astfel, aparatul dentar creat cu ajutorul acestui material rezistă mai bine în timp. Pacienții se simt destul de bine pe durata tratamentului. Având în vedere că medicii ortodonți susțin că durata medie a tratamentului este de 1 an și jumătate, doi, starea de bine contează mult pentru pacienți. În funcție de complexitatea și gravitatea cazului tratat, tratamentul prin aparate dentare fixe se poate extinde chiar și până la câțiva ani. Pe lângă rezistența recunoscută unanim între stomatologi, safirul monocristalin se deosebește și printr-o prelucrare fină și finisaje de cea mai bună calitate. Aparatul dentar nu se colorează în timp, comparativ cu cel din ceramic policristalina. Această caracteristică contează mult pentru persoanele active din punct de vedere social, care vorbesc sau zâmbesc frecvent și sunt mereu în vizorul celor din jur.
Aparate dentare autoligaturante
Aparatul dentar fix autoligaturant este un dispozitiv permanent de corecție ortodontică. El poartă acest nume datorită tehnologiei care stă la baza sa – sistemul autoligaturant sau Damon.Aparatul dentar autoligaturant sau Damon, o structură inovatoare. Aparatele dentare autoligaturante au în alcătuire un sistem de prindere a arcului pe braket-uri mai practic, cu clapetă (sistem autoligaturant). Acesta susține arcul în slot în locul ligaturilor elastice, permițând o mai bună glisare a arcului în bracket-uri, reducerea fricțiunii și a presiunii aplicate pe dinți.Tehnologia autoligaturantă este una dintre noutățile tratamentului ortodontic pentru că reușește să sporească gradul de confort resimțit de pacient, dar și să revoluționeze structura unui aparat dentar fix clasic. Un aparat fix autoligaturant are o structură inovatoare cu arcuri speciale care gliseză liber în bracket, ceea ce permite îndreptarea dinților și corectarea defectelor de ocluzie mult mai ușor, cu mai puține vizite la cabinet pentru ajustarea sa. În plus, este reglat și nivelul de presiune exercitat asupra dinților în acest fel, eliminându-se durerea și disconfortul resimțit de pacient pe perioada tratamentului.Aparate dentare mobile
Rolul aparatelor dentare mobile este să remedieze anomalii dento-maxilare uşoare sau medii, prin acțiunea lor asupra maxilarelor și alinierea dinților. De asemenea, sunt importante pentru pregătirea copiilor în vederea tratamentelor cu braket-uri fixe. Aparatul mobilizabil este aparatul dentar pe care pacientul și-l poate aplica și îndepărta singur, fără ajutorul medicului ortodont. Aceste aparate sunt indicate pentru rezolvarea mai multor tipuri de anomalii dentare și scheletice în cazul copiilor aflați în perioada de creștere.
Disjunctoare
Dacă copilul dumneavoastră are nevoie de un disjunctor maxilar, atunci e bine să stiți că acesta se aplică pe arcada superioară și este menit să o mărească astfel încât toți dinții să poată fi aliniați corespunzător.Elementul activ, cel care produce efectul de lărgire a arcadei dentare, este un șurub. Șurubul disjunctorului se învârte de căre pacient, de regulă, de 2 ori pe zi (dimineața și seara) timp de 2-4 săptămâni după recomandarea medicului ortodont. Acest lucru duce la extinderea rapidă a maxilarului superior. În cazurile anomaliilor maxilare grave, în funcție de suprafața necesară pentru alinierea dinților și corectarea mușcăturii, poate fi necesară disjuncția chirurgicală a maxilarului superior, care se realizează de către chirurgul oro-maxilo-facial, în stransă colaborare cu medicul ortodont.
Aparate dentare de contenție
Contenția trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ. Această etapă este necesară deoarece ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice și au o memorie foarte bună odata îndepărtat aparatul, elasticitatea ligamentelor tinde să readucă dinții spre poziția inițială, pierzându-se astfel aspectul ocluziei pentru care atât medicul, cât și pacientul au depus atât de mult efort. Pentru a se asigura „fixarea” dinților în noua poziție trebuie ca ei să mai fie ținuți pe loc o perioadă suplimentară. Tratamentul de contenție diferă de la persoană la persoană, în funcție de caz, medicul ortodont va face recomandările necesare. Astfel, aproape de finalul tratamentului cu aparatul dentar va avea loc o discuție despre aparatul de contenție. Poate fi recomandat dispozitivul fix, care va fi purtat permanent pe o perioadă de timp cel puțin egală cu cea a purtării aparatului dentar (de regulă chiar pe o perioadă mai lungă). Recomandarea poate fi și aceea a purtării unui aparat mobil (gutieră) care va trebui purtată noaptea, de regulă timp de un an. Primele luni după terminarea tratamentului sunt cele mai sensibile, pentru că osul și țesuturile nu reușesc să țină strâns dinții în poziția câștigată. De aceea, în această perioadă, în cazul aparatului mobil, recomandarea poate fi să fie purtat cel putin 8 ore/ zi.