Stomatologie clinica Pasindora
SURSA INFORMATII : pagina web Pasindora, www.pasindora.ro
SURSA IMAGINI: clinica Pasindora, Ramnicu Valcea”
La Pasindora tratarea afecțiunilor dentare și gingivale este centrată pe confortul maxim al pacientului și pe vindecarea rapidă și ușoară. Acest lucru este posibil datorită echipamentelor ultra-performante, a instrumentarului de cea mai bună calitate și a echipei specializate în toate ariile stomatologiei.”
TRATAMENTE STOMATOLOGIE VALCEA
Profilaxie dentară – Periaj dentar profesional
Profilaxia dentară reprezintă o metodă eficientă de prevenire a bolilor dentare, dar și de întrerupere a evoluției acestora. Atunci când vorbim despre profilaxie dentară, ne referim la două elemente esențiale pentru o dantură sănătoasă, și anume: profilaxia dentară profesională, realizată de către medicul stomatolog și igiena orală personală, realizată zilnic, de către pacient.
Protetică dentară – Fațete dentare
Protetica dentară este ramura stomatologică specializată în înlocuirea dinților lipsă, reușind să vindece afecțiunile dentare determinate de leziuni sau degradare. Altfel spus, protetica dentară se ocupă de reabilitarea orală a arcadelor dentare și reușește să redea o dantură frumoasă, sănătoasă și funcțională persoanelor care au o astfel de nevoie.Din cauza bolilor parodontale, a șocurilor sau a cariilor netratate la timp, dinții se pot pierde, iar pentru a reda estetica și funcționalitatea, poate fi nevoie de o proteză dentară. Aceasta este o piesă rigidă, confecționată în laboratorul de tehnică dentară, din diferite materiale.Protetica dentară cuprinde mai multe elemente, potrivite pentru fiecare caz în parte: fațete dentare, coroană dentară, punte dentară, precum și lucrări mobile: proteze pe implanturi, proteze totale sau parțiale. În momentul în care există unul sau mai mulți dinți lipsă, protetica dentară este soluția ideală.Chirurgie Orală
Chirurgia orală implică diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor dentare, defectelor și leziunilor. Te așteptăm la Clinica Pasindora – cabinet stomatologic Valcea – pentru a găsi împreună soluții pentru problemele cu care te confrunți.
Chirurgia orală implică diagnosticarea și tratarea pe cale chirurgicală a afecțiunilor dentare, defectelor și leziunilor. Chirurgia orală cuprinde:
- Chirurgie endodontică;
- Chirurgie preprotetică;
- Accidente de erupție a dinților;
- Incluzii dentare;
- Traumatisme dento-parodontale;
- Chirurgia parodontală;
- Implanturi dentare.
Implantologie – Implantul dentar
Pe parcursul vieții, dantura se poate deteriora ireparabil datorită mai multor factori: carii, accidente, înaintarea în vârstă sau boala parodontale. Lipsa dinților poate afecta atât sănătatea întregului organism, cât și fonetica și încrederea de sine. Implantologia este specialitatea chirurgicală care soluționează aceste probleme prin înlocuirea dinților lipsă sau grav afectați cu implanturi dentare.
Un implant dentar are aceeași funcție ca rădăcina unui dinte natural, oferind sprijin solid pentru un nou dinte. Implanturile dentare sunt concepute pentru a mima structura rădăcinii dinților naturali. Acestea sunt în așa fel așezate, direct în maxilarul pacientului, încat să ofere un suport stabil și sigur pentru dinții înlocuitori.
Parodontologie – Tratament parodontoză
Parodontoza este una dintre cele mai comune afecțiuni dentare. Aceasta poate avea diferite stadii, de la simpla inflamare a gingiilor, până la retracția gingivală și chiar pierderea dinților. Multe persoane se confruntă cu sângerări în timpul periajului dentar și le ignoră, neștiind că acesta este un semn al parodontozei care poate duce la pierderea dinților. Pentru a evita situațiile neplăcute, boala parodontală trebuie tratată încă de la apariția primelor semne.
Parodontoza presupune inflamarea țesutului care susține și fixează dinții în osul maxilarului. Acest țesut poartă numele de gingie, iar afecțiunile acesteia pot duce chiar și la pierderea dinților. În cazurile avansate ale bolii parodontale, pe lângă inflamații, pot apărea și cheaguri de puroi. Parodontoza trebuie tratată cât mai devreme, pentru a evita manifestările sale severe.
Boala parodontală este precedată de o altă afecțiune, o formă incipientă, numită gingivită. Aceasta se manifestă prin inflamarea gingiei și este cauzată de bacteriile din cavitatea bucală. Astfel, gingiile suferă modificări de textură și culoare, devenind moi și violete. Fiecare periaj va provoca sângerare, dar și durere. Prin urmare, gingia umflată, sensibilitatea și sângerarea sunt primele semne ale bolii parodontale.
Iată care pot fi alte simptome ale acestei afecțiuni:
- Prurit;
- Halitoză (respirație urât mirositoare);
- Disconfort creat de alimente sau băuturi reci ori fierbinți.
Într-un stadiu extrem de avansat al bolii parodontale se pot forma pungi cu puroi între os și dinte. Acestea conduc, în timp, la expulzarea dinților din alveolele dentare.
Principala cauză a parodontozei este tartrul. Acesta reprezintă o consecință a igienei dentare precare. Pentru a preveni apariția tartrului, este necesară perierea dinților de cel puțin două ori pe zi. Placa bacteriană acumulată pe suprafața structurilor dentare formează tartrul, iar acesta se depune sub gingie, provocând inflamație și sângerare.
În plus, există și o serie de factori care favorizează apariția parodontozei:
- Fumatul;
- Predispoziția genetică;
- Alimentația necorespunzătoare;
- Anumite medicamente: anticoncepționale, medicamente pentru inimă, antidepresive, steroizi;
- Stresul cronic;
- Bruxismul (scrâșnitul dinților);
- Dereglări hormonale.
La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni, este mult mai bine să prevenim decât să tratăm. Prevenția împotriva bolii parodontale reprezintă o economie multiplă – atât din punct de vedere financiar, temporal, cât și psihic.
Pentru a preveni parodontoza este nevoie de respectarea a trei pași simpli:
Igiena dentară corectă. Aceasta presupune:
- Perierea dinților de cel puțin două ori pe zi;
- Înlocuirea regulată a periuței de dinți cu una nouă;
- Folosirea unei paste de dinți care conține ingrediente cu proprietăți antibacteriene și antiseptice;
- Folosirea apei de gură.
Vizita periodică la medicul stomatolog. Aceste controale de rutină au ca scop întreținerea sănătății orale și prevenirea apariției diferitor afecțiuni, dar și tratarea lor încă din forma incipientă.
Adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, care presupune atât o nutriție sănătoasă, cât și evitarea stresului.
Parodontologia este specializarea medicinei dentare care se ocupă cu studiul întregului sistem de menținere a structurilor dentare în oasele maxilare. Cea mai eficientă soluție pentru boala parodontală este prevenția, deoarece tratamentul este costisitor și dureros, fiind nevoie de anestezie locală pentru realizarea acestuia.
Endodonție, tratament de canal
De cele mai multe ori, oamenii ajung la stomatolog destul de târziu, preferând să amâne vizita la cabinet, astfel că doar durerea îi convinge să apeleze la ajutorul specialiștilor. Durerea resimțită este un semn că bacteriile au ajuns în zona în care se află nervul, iar din acest motiv se produce inflamația. Un tratament endodontic corect îndepărtează bacteriile și oferă organismului șansa de a reface țesutul afectat. Te așteptăm la Clinica Pasindora – cabinet stomatologic Vâlcea – pentru a te bucura de un zâmbet frumos și sănătos.
Endodonția s-a concretizat ca ramură a medicinei dentare acum aproximativ 50 de ani. Această specializare are ca scop prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor provenite din țesutul moale aflat în interiorul dintelui.
Medicul endodont realizează tratamente pe canalul dintelui, tratamente ce au ca scop menținerea sănătății dinților naturali pentru ca pacientul să se poată bucura de ei cât mai mult timp posibil. Tratamentele constau în dezinfectarea canalelor afectate și, implicit, în eliminarea durerilor provocate de inflamarea pulpară, ce reacționează la cald, rece, dulce sau acru.
Medicul endodont este persoana specializată în această ramură, respectiv cea care a urmat programe suplimentare de pregătire în acest sens. În schimb, medicul dentist acoperă o sferă largă de activitate, fiind generalist. Bineînțeles, medicul dentist poate aplica și el tratamente de endodonție, însă medicul specializat reușește să soluționeze și cazurile complexe ale acestui segment stomatologic.
Care sunt etapele unui tratament endodontic?
Tratamentul endodontic cuprinde trei etape principale:
- Pregătirea canalului radicular – reprezintă prima și cea mai importantă etapă, întreg tratamentul ulterior fiind influențat de aceasta;
- Eliminarea nervului – procesul se realizează cu ajutorul mai multor substanțe, în diferite etape, fiecare având un rol particular în dezinfectarea canalului radicular;
- Obturația de canal – în această etapă se sigilează canalul radicular, folosindu-se o pastă specială și o gutapercă, fie prin metoda clasică, fie folosind tehnica 3D.
Teama de durere este firească și, de aceea, ne dorim să oferim pacienților noștri o experiență cât mai plăcută la Pasindora. Întreg tratamentul va fi efectuat sub anestezie, ceea ce înseamnă că nu va exista durere. În schimb, în urma tratamentului, este posibil să se resimtă o ușoară durere, un disconfort.
Este important ca, după efectuarea tratamentului endodontic, dintele tratat să nu fie solicitat – să nu se mestece sau să se muște alimente cu ajutorul lui. Mai mult decât atât, este necesară restaurarea cât mai rapidă dinților în urma tratamentului canalului radicular pentru a evita complicațiile și durerea suplimentară.
Ortodonție – Aparat dentar
Dinții drepți reprezintă un standard de frumusețe pentru foarte multe persoane. Totuși, dantura aliniată corect nu are doar rol estetic, ci și de sănătate. Dinții suprapuși, ocluziile incorecte, dar și alte anomalii dezvoltate în copilărie sau moștenite genetic pot afecta sănătatea întregii danturi. Specialistul ortodont poate oferi un diagnostic și un tratament pentru copiii, dar și pentru adulții cu probleme legate de poziționarea și alinierea dinților.
Ortodonția este o subclasă a medicinei stomatologice ce se ocupă cu tratarea dinților care au o formă și o poziție incorectă. Această problemă este des întâlnită în rândul copiilor și adolescenților, iar lipsa tratamentului ortodontic poate afecta sănătatea dinților, a gingiilor, a articulațiilor temporo-mandibulare și chiar a tubului digestiv. Persoana care evaluează poziția și forma dinților de pe arcade, care aplică tratamentul și monitorizează efectele acestuia poartă numele de medic ortodont.
Momentul primei vizite la medicul ortodont este diferită de cel al vizitei la medicul stomatolog. La acesta din urmă este indicat să apelăm atunci când copilul are un an sau în momentul apariției primului dinte de lapte. În schimb, medicul ortodont poate evalua pacienți începând cu vârsta de șapte ani – moment prielnic de începere a tratamentului ortodontic. Bineînțeles, tratamentul poate începe și mai târziu, însă vârsta fragedă conturează numeroase avantaje, precum promptitudinea apariției rezultatelor și remanența îndelungată a efectului oferit de tratament.
Vizitele la medicul stomatolog trebuie efectuate periodic, la o distanță de aproximativ șase luni. Astfel, eventualele probleme dentare pot fi depistate din timp. Cu alte cuvinte, necesitatea tratamentului ortodontic poate fi apreciată de către medicul stomatolog la momentul potrivit.
Situațiile pe care le poate observa medicul sunt:
- Dinți înghesuiți – atunci când dinții nu au suficient loc pe arcada dentară;
- Dinți distanțați – atunci când dinții nu completează arcada dentară sau atunci când un dinte a căzut sau a fost îndepărtat;
- Ocluzie dentară incorectă (mușcătura incorectă):
- supraocluzie verticală – atunci când dinții superiori depășesc considerabil nivelul dinților inferiori, acoperindu-i în totalitate;
- ocluzie inversă – atunci când dinții superiori sunt mult prea în spate sau atunci când dinții inferiori sunt foarte în față;
- ocluzie deschisă deschisă – atunci când se formează un spațiu între dinții frontali sau laterali;
- malocluzie pe linia mediană – atunci când centrul dinților frontali inferiori nu este aliniat cu centrul dinților frontali superiori.
Prin urmare, tratamentul ortodontic este indicat atunci când se dorește o armonizare a fizionomiei, îndreptarea și corectarea dinților, cât și atunci când se dorește corectarea mușcăturii dinților.
De asemenea, există și semne evidente care indică necesitatea unui tratament ortodontic – semne care pot fi sesizate și de pacient.
Acestea sunt:
- atunci când copilul își suge degetul;
- atunci când dinții sunt vizibil strâmbi sau înghesuiți;
- atunci când există dificultăți în ceea ce privește mestecatul și mușcatul;
- atunci când maxilarul produce un sunet neobișnuit;
- atunci când maxilarul sau dinții nu se află în armonie cu fizionomia feței.
SURSA INFORMATII : pagina web Pasindora, www.pasindora.ro
SURSA IMAGINI: clinica Pasindora, Ramnicu Valcea