Idei pentru o infuzie de pacienți noi în clinica ta dentară

promovare clinici dentare / cabinete stomatologice

 

Salut. În acest articol o sa găsești informații despre acțiuni de marketing mai tehnice prin intermediul cărora, riști să aduci prea multă pacientură în clinica ta dentară. De ce am folosit termenul riști?  Nu pentru că îmi place prea mult să scriu diferit, ci pentru că implementând corect și perseverent rețete probate, lucrurile chiar o să meargă. De multe ori însă nu suntem pregătiți, sau mai bine zis nu ne așteptăm ca lucrurile să meargă “din prima”. Și, nu aș vrea ca tu să devii unul dintre acele exemple negative de business, care se înneacă în propriul success. Aș vrea să devii un semi-specialist care începe să înțeleagă lucrurile citind postările mele; nu pentru a le aplica personal, ci pentru a înțelege și pentru a superviza aceste procese. Așa este normal. Așa merg lucrurile. Cum te ocupi tu de business-ul tău, nimeni nu se va ocupa. Și da, îmi place să scriu puțin diferit  ca să nu plictisesc cu un stil colocvial mediocru și să mă asigur că nici eu nu mă plictisesc când îți spun ție ce cred că ar trebui să faci.

Da, știm (noi marketerii) că în domeniul medicinei dentare tu vrei să-ți “iei grijile de pe cap”, că întotdeuna ai destule lucrări de terminat. Știu că vrei să lucrezi cu parteneri care să-și facă bine treaba și să nu te “bâzâie” în fiecare minut. Înțeleg. De aia suntem noi aici. Dar până să ajungi aici, ești acolo. Eu o să te conving să vii aici. Așa funcționează lucrurile.

Marketingul dentar nu-i rocket science. Găsești online multe idei și metode de promovare; este important să alegi mixul potrivit pentru obiectivele tale particulare de business – și să te asiguri că ideile din mix funcționează bine împreună. Deci, o strategie sau un plan, nu funcționează decât dacă este dimensionat și customizat corect, dacă este implementat cu atenție de către oameni cu experiență și entuziasm – exact așa cum lucrările din clinica ta dentară funcționează optim numai dacă dispui de tehnologie, resurse umane și materiale de calitate. Așa merg lucrurile.

Quiz: Care sunt cele mai bune idei de marketing dentar? Pe care dintre ele le folosești deja? Crezi că în formula actuală reușești să aduci valoare adăugată suficientă pentru realizarea obiectivelor operaționale? Reușești să aduci pcientură nouă în mod constant? Dacă nu, clar ai nevoie de specialiști care să te ajute. Dacă ai nevoie numai de consultanță, apelează cu încredere la noi... e gratis.

 

Trimite pacienților remindere pentru programări cu 24 de ore înainte

Oricine va aprecia chestia asta. Așa arați pacienților că pentru tine este important să lucrezi organizat și că ei sunt importanți. Promovarea în domeniul dentar nu înseamnă doar atragerea de noi pacienți. Menținerea relațiilor cu pacienții existenți contează la fel de mult. Trimiterea unor memento-uri înainte de programare sau mesaje de confirmare a programărilor prin SMS, sunt metode excelente prin care te asiguri că pacientul beneficiază de customer service profesional. La fel de importantă este comunicarea în cazul modificării orei programărilor – trăim într-o lume imperfectă cu oameni imperfecți, deci este normal ca și programările să se decaleze. Nu este normal însă, ca un pacient să nu fie anunțat din timp când programarea lui se decalează.

Cum să trimiți remindere? Noi am constatat ca SMS-urile și, după caz, apelurile telefonice sunt foarte bine primate și interpretate mod pozitiv de către pacient.

 

Trimtite pacienților mesaje de felicitare în zilele importante 

Că recunoștem sau nu, tuturor ne place să ni se ofere atenție. Toți suntem narcisiști într-o mai mare sau mai mică măsură, ne place să ne simțim importanți si ne place să ne simțim apreciați. Dacă cunoaștem aceste înclinații psihologice ale lui sapiens, de ce să nu ne folosim de ele? Nu e magie, e know-how. Cum să faci asta? Prin intermediul ofițerului  de la front-office. „Păi cum? Nu are de unde să știe când este ziua de naștere a pacienților.” Și asta e destul de ușor de rezolvat. Datele personale se colectează pentru fișa pacientului care semnează de asemenea un consimțământ medical și unul formular GDPR prin care își exprimă acordul ca datele sale să fie prelucrate pentru îmbunătățirea experienței și serviciilor pe care i le oferi.

Last but not least: prin aceste instrumente de colectare date, ne creem și baza de date de marketing, care va fi din punctul meu de vedere, călcâiul lui Ahile în anii următori (vezi custom audiences, vezi notification marketing, vezi marketing automation).

 

Implică-te în comunitățile stomatologice  

Evident că, dacă clinica stomatologică pe care o promovezi este în Cluj-Napoca, puțin probabil să tratezi un număr semnificativ de pacienți din Craiova. – comunitate locală.

Cum să te implici? Nu oricare dintre noi poate să devină influencer însă orice specialist poate și poate chiar este de datoria lui să fie la curent cu toate informațiile care privesc aria lui de expertiză. De unde iei aceste informații? Comunități naționale și / sau globale.

Nu uita însă, clinicile stomatologice prin natura lor, sunt afaceri locale și se bazează foarte mult pe comunitatea locală. Implică-te în comunitatea locală și în timp vei culege roadele – informația este esențială pentru bunele practice. Cum facem asta? În primul rând prin “abonarea” la comunitățile virtuale – aici poți să fii on the edge cu eforturi minime. Cum să faci asta? Prin participarea la festivale sau sponsorizarea unei echipe tenis pentru copii. Poți chiar să predai cursuri de igiena dentară la o școală primară sau să împărtășești din experiența ta studenților de la Universitatea X.

Chiar dacă nu toți suntem făcuți pentru a fi influenceri, acceptăm că un influencer poate aduce beneficii importante business-ului tău în materie de promovare. Nu toată lumea poate. Nu e nicio problemă, noi putem să aducem influencerii în planul tău de comunicare. Avem rețetele noastre secrete. Așa merg lucrurile.

 

Baza de date pacienți – cum o construiești? Ce faci cu ea?

Informația stă la originea oricărei strategii de vânzări sau marketing. După cum spunea Dan Zarella, să faci marketing fără date, este ca și cum ai șofa legat la ochi. Cu o mică adăugire: dacă eșuezi în joaca de-a marketing-ul, dacă nu te bazezi pe informații din piață, nu riști un accient rutier grav. Bun, am stabilit un lucru important: fără baze de date, nu poți face marketing eficient – nu te poți promova eficient.

Cum îți construiești baza de date de pacienți, cum aduni informații despre concurență și despre pacienții altora? Din fericire, există instrumente complexe de marketing automation care ne ajută să facem treaba asta. Care-s astea…? Păi dacă-s complexe, poate nu te ajută foarte mult să știi care sunt, că tot la specialist trebuie să ajungi. Totuși, voi enumera câteva dintre instrumentele mai polulare, ca să faci chiar tu legăturile: fișa pacientului, consimțământul pentru efectuare tratamente, consimțământ GDPR, pagina Facebook Business, pagina Instagram Business, aplicația Google Analytics, aplicația Google Consumer Behavior, aplicația Google Trends, aplicația Google Keyword Planner și așa mai departe. Undeva mai sus am adjectivat aceste instrumente drept complexe. De ce?  Pentru că au evoluat atât de mult în ultimul timp încât este aproape imposibil ca cineva care nu se ocupă cu asta în fiecare zi să le poată utiliza eficient.

Știi cum se creează o audiență personalizată cu Facebook Pixel? Știi ce presupune să-ți creezi o audiență target cu Facebook Business Manager? Știi să segmentezi pacientura în Facebook Ads? Știi să identifici cuvinte cheie pentru GSEO cu ajutorul intrumentelor Google care oferă analize și rapoarte de trafic web gratuit? Urmărești evoluția unor KPI`s relevanți în Google Analytics? Iei măsuri în urma acestor analize?

Presupun ca 90% dintre voi nu au aceste competențe. Dar realizăm măcar colectarea informațiilor despre pacienți în mod corect? Avem o bază de date la zi cu numere de telefon și e-mailuri ale pacienturii? Știm cum să le întreținem corect și ce să facem cu ele?

Dacă răspunsul la întrebările de mai sus este NU, atunci ar trebui să îți găsești rapid un partener care să te ajute în promovare. Nu aștepta momentul potrivit, pentru că te vor depași alții care nu-l așteaptă. Noi îți oferim o alternativă. Noi putem să facem treabă bună pentru tine. 🙂

 

Campanii de remarketing

Remarketing-ul este o tehnică prin care ajungi la pacienții care au trecut deja prin clinica ta și prin care încerci să-i determini să revină / să urmeze un sfat / să intreprindă o anumită acțiune –> să vină la o programare. Poți utiliza remarketing-ul pentru a-ți determina pacienții să își facă o programare pentru un control stomatologic o data la șase luni sau pentru a invita pacienții care ți-au vizitat clinica la o programare pentru un control gratuit.

Facebook Ads este una dintre cele mai bune platforme pentru remarketing, oferindu-ți opțiunea de a reîncărca baze de date existente sau baze de date ale utilizatorilor care îți vizitează site-ul – custom audiences. În paralel cu Facebook Ads, te poți folosi de colegele de la recepție pentru a suna periodic pacienții și a-i invita la o cafea și un control periodic o dată la șase luni.

 

Oferte “ispititoare” – cu care să depășești concurența

Dacă vrei cu adevărat să “bați” concurența, trebuie să oferi competitivitate și dpdv. comercial. Trebuie să te asiguri că ai oferte care depășesc efectiv ofertele celorlalți. Știu că sună prea comercial ceea ce scriu și că, în domeniul medicinei dentare lucrurile sunt mai complicate, dar crede-mă marketingul vinde produsul. Idealiștii tind să creadă că cel mai bun, cel mai performant, cel mai experimentat vinde cel mai bine. Realitatea ne arată însă că AZI nu este deloc așa. În concluzie, oricât de bine îți faci treaba ai nevoie de o imagine foarte bună în piață și de o promovare pe măsură ca să fii prosper într-un mediu concurențial de o maturitate densă.

Efectuarea cercetărilor de piață este un factor crucial în această privință. Dacă știi ce se cere în piață, știi ce să oferi. Dacă nu-ți cunoști concurența, n-ai cum să faci o analiză competitivă corectă, deci orice obiectiv concurențial este imposibil de atins.

O căutare rapidă pe Google îți poate arăta ce oferte speciale rulează alte cabinete stomatologice, ce prețuri și ce fel de condiții promovează. Unde poți promova ofertele? Depinde de tipul și obiectivele campaniei. Mai jos o listă a canalelor mainstream de promovare oferte:
– Google AdWords (care va afișa anunțul tău persoanelor caută ceea ce oferi, devenind astfel un instrument valoros pentru tine)
– prin website-ul tău, dacă ai trafic / dacă ai website
– e-mail automation, cu ajutorul instrumentelor speciale de mass e-mailing
– campanii social media, sau SMM (Social Media Marketing): organic Ads, paid Facebook Ads, etc.
– brosuri, pliante.

Dacă administrarea campaniilor de marketing îți este “peste mână”, noi te putem ajuta în această problemă, astfel încât să obții cel mai bun ROI (return on investment) posibil.

Tips & Tricks:  Click to Call Ads (Facebook)
Principalul obiectiv în marketingul stomatologic este să aducem pacientură în clinica dentară. Adică trebuie să reușim să aducem pacienții existenți și prospecții la o programare. Advertorialele click-to-call sunt disponibile prin Facebook și Google Ads – pe mobil, desktop și tabletă. Această extensie poate fi adăugată la anunțurile existente sau poți crea campanii numai pentru call to action – apel telefonic.

Tips & Tricks: Mobile Call-Only Ads (Google)
Potrivit Google, majoritatea căutărilor legate de asistență medicală sunt efectuate de pe terminale mobile. Una din douăzeci de căutări Google este pentru informații legate de sănătate. Deci, ce mai aștepți?

Tips & Tricks: Google Maps Ads
O reclamă pe Google Maps ar putea literalmente conduce un potențial pacient în clinica ta stomatologică. Când un potențial pacient introduce „dentist” în câmpul caută din Google Maps, rezultatele sunt afișate direct pe hartă. Pe mobil, aceste anunțuri includ și numere de telefon pentru cabinetele afișate în rezultatele căutării.

Tips & Tricks: Waze Ads
La fel ca în Google Maps, puteți face publicitate direct pe Waze. Deoarece Waze este o aplicație bazată pe comunitate, reclamele aici sunt puțin diferite – clienții din apropierea clinicii dentare / cabinetului stomatologic vor vedea pe harta Waze un „panou stradal digital” – la fel și în rezultatele căutărilor. Cu doar un tap, pacienții pot naviga la adresa ta sau pot salva locația clinicii dentare pentru mai târziu.

 

Keyword-uri pentru urgențe

Promovarea prin SEO a unor cuvinte cheie specifice ca și “urgență” sau „non-stop” este un mod ușor de a obține clienți cu nevoi imediate – în cazul clinicilor dentare care oferă servicii de urgență. Imaginează-ți cât de mare este rentabilitatea investițiilor pentru acele cuvinte cheie!? Dacă binențeles oferi sau ai în plan să oferi servicii de urgență în viitorul apropiat. Dacă vorbim de orașe în plină expansiune precum Cluj-Napoca, această abordare ar ptuea oferi un new-business care să aducă rezultate financiare în timp scurt.

 

Bonusuri pentru recomandări

93% dintre oameni au încredere în recomandările venite din partea prietenilor lor în privința serviciilor stomatologice. Încurajează aceste recomandări! Oferă BONUSURI pentru recomandări, care să fie utilizate pentru a menține captivi pacienții actuali și pentru a-ți crește numărul de pacienți.

*client captiv: noțiune / terminologie din marketing și vânzări. Vă asigur că la Dental Marketing nu utilizăm metode de imobilizare fizică a pacienturii.

 

Ai nevoie de ajutor pentru dezvoltarea unui plan de marketing sau a unei campanii pentru cooptarea unor pacienți noi? Avem experiența și entuziasmul necesare pentru de a te ajuta.

Contactează-ne pentru a afla detalii.

Alexandru Pop - dental marketing evangelist, project manager, founder

Alexandru Pop @ Dental Marketing
dental marketing evangelist
+40 770 360 998
alex@dentalmarketing.ro

# dental marketing # marketing medicina dentara # promovare clinica dentara # promovare cabinet stomatologic # contact promovare stomatologie # stomatologie # marketing dentisti # marketing cabinet stomatologic # Google SEO stomatologie # SEO medicina dentara # optimizare SEO # website cabinet stomatologic # site web medicina # web design # campanii social media Facebook Instagram Google Youtube # tururi virtuale 3D 360 # Dental 3D Tour
# medica marketing # marketing clinica medicala # marketing medical # contact promovare clinica medicala # marketing cabinet medical # website clinica medicala # site web clinica # optimizare SEO clinica medicala # SEO Google medicina # promovare social media medicina # promovare Instagram clinica # promovare Facebook cabinet medicina # marketing medici # promovare medic
# derma marketing # marketing clinica chirurgie plastica # contact promovare chirurgie estetica # marketing clinica infrumusetare # marketing dermatologie # site web clinica dermatologie # website clinica chirurgie estetica # optimizare SEO chirurgie plastica # Google SEO chirurgie estetica # SEO dermatologie
# optica marketing # marketing optica medicala # marketing oftalmologie # contact promovare optica medicala # promovare oftalmologie # website oftalmologie # SEO optica medicala # SEO Google oftalmologie # promovare medic oftalmolog

Dental Marketing logo
Dental Marketing logo
newsletter

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile din domeniul marketingului dentar, înscrie-ți adresa de e-mail în baza noastră de date abonându-te la newsletter. Păstrează conceptul Digiral Dental Marketing aproapre de tine.

dental digital marketing®

Am inventat conceptul digital dental marketing pentru abstractizarea unui set de instrumente de marketing digital, dedicate domeniului medicinei dentare. Credem în acest concept. Inovăm pe această nișă.

newsletter

Dacă vrei să fi la curent cu noutățile din domeniul marketingului dentar, înscrie-ți adresa de e-mail în baza noastră de date abonându-te la newsletter. Păstrează conceptul Digiral Dental Marketing aproapre de tine.

dental digital marketing ®

Am inventat conceptul digital dental marketing pentru abstractizarea unui set de instrumente de marketing digital, dedicate domeniului medicinei dentare. Credem în acest concept. Inovăm pe această nișă.

Copyright by Smartifact. Toate drepturile rezervate. ANPC

dental
medica
derma
optica